Pagi ni aku nak share sikit pasal cara-cara penyimpanan dan pengendalian perahan susu ibu...info ni pun aku tak ingat kat mana aku amik...entry sebelum ni kan aku ada cakap memang nak full breastfeeding so masa pregnantkan Aliff dulu aku memang sedaya upaya cari info-info tentang breastfeeding ni supaya tahu macam mana nak simpan dan tahu perkara-perkara yang berkaitan dengan susu perahan aku...Alhamdulillah bila dah faham maka senang je nak kendalikan susu ibu ni...hehhe :)
Penyimpanan N
Pengendalian EBM
EBM
- Penyimpanan dan Pengendalian Perahan susu Ibu
Bagi
ibu yang berkerjaya, Susu ibu boleh diperah dan disimpan untuk diberikan pada
bayi. TAHUKAH ANDA Susu ibu mengandungi sel hidup? Sebab itu, susu ibu yang
diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan
nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai
bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.
ISTILAH- ISTILAH
PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH
*
EBM = Expressed Breast Milk
*
Fresh EBM = Susu yg baru diperah
*
Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled
EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi hokey
*
Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku
BEKAS PENYIMPANAN YANG
SESUAI
*
bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
*
bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
*
breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu
ibu
*
Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
Pastikan
setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril dan dikeringkan dengan
sempurna sebelum digunakan. Nak tau di mana boleh dapat bekas penyimpanan ni
boleh terjah ke blog DUNIA SUSU IBU. Sana banyak info diberikan.
Apabila
susu telah disimpan di dlm bekas, pastikan setiap bekas ditandakan dgn lebel.
*
Tarikh Perahan (Guna susu yang terdahulu)
*
Waktu perahan (Guna susu yang terdahulu)
*
Kuantiti susu yang diperah
*
Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi
di taska/ pusat jagaan harian)
Simpan
susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2
– 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.
TEMPAT PENYIMPANAN
SUHU BILIK?
*
Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25 oC - 37 oC), disarankan tidak lebih dr 4
jam
*
Jika bilik ber-AC (15 oC - 25 oC), boleh sampai 6-8 jam
catatan:
suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan spjg botol ASI ada
di dalam bilik tersebut.
FRIDGE/FREEZER?
Peti
Sejuk (1 pintu) - bahagian beku - 2 minggu
Peti
Sejuk (2 pintu)
-
bahagian beku (-18 hingga -20 °C) - 3 bulan
-
pintu bawah (0- 4 °C)
(sebelum
dibekukan) - 3-7 hari
(selepas
dibekukan) - 24 jam
Pembeku/
freezer (-20C), tahan antara 6 bulan
Jika
ibu menyimpan susu di dalam tempat pembeku yang mempunyai suhu sehingga -1
darjah celcius, susu boleh tahan selama 1 tahun.
BEKAS PENYEJUK?
cooler
bag/box (0-4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
PERINGATAN:
*
susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula
*
susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula
TIP DAN CARA
PENYIMPANAN
Di Pejabat
*
Simpan susu yg telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bhgn
beku. Ini bertujuan memelihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (susu ibu
yg dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu
mengandungi antibodi)
*
Jika tiada peti sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek
ais
Di Rumah
Simpan
sebanyak yg boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit shj dibhgn
beku.
*
Susu yg disimpan dibhgn bawah akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari
esok.
*
Susu yg disimpan dibhgn beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.
Contohnya:
Katakan anak anda 1 hari minum 4 botol susu perahan. Jika satu hari kita
berjaya mengumpul 4 botol susu perahan semasa bekerja. Bila pulang ke rumah,
simpan 3 botol susu perahan baru di bahagian bawah peti sejuk untuk kegunaan
esok hari dan 1 botol lagi ke dalam bahagian beku. Sebagai ganti, keluarkan 1
botol EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku ke bahagian bawah peti
sejuk untuk dicairkan untuk kegunaan esok hari.
JANGAN BUAT!! JANGAN
BUAT!!
*
Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian
pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk).
sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana
suhunya lebih stabil.
*
Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk
membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan.
No comments:
Post a Comment