21 February 2013

Aktiviti Aliff & Qausar Last Weekend

Weekend yang lepas kami sekeluarga memang takde plan nak keluar ke mana-mana...lagi pun tengah-tengah bulan kan...faham-faham jela ye...budget takdo...heheh...jadi memang duduk rumah je...so aku and suami plan nak kemas rumah yang dah macam tongkang pecah...aku sekarang ni tak tau la bila balik rumah je macam letih je...memang tak dan lah nak mengemas...masak apatah lagi...sian en.suami and Aliff asyik makan orang lain masak...kuikuikui

Masa tu memang tengah rajin so aku kemas dapur and bilik belakang...sebab bilik depan and bilik tengah dah kemas...bukan takat kemas je habis kedudukan perabot kat dapur and bilik belakang aku ubah...ok nanti aku buat entry pasal tu pulak eh...kat sini cite sikit-sikit jer :)

Qausar tengah tengok Tanyalah Ustaz :)
Hari sabtu Qausar bangun awal jadi pagi tu main-main dengan dia dulu sambil tengok Tanyalah Ustaz...aku suka tengok Tanyalah Ustaz ni sebab boleh insaf kejap...huahahah kejap je ye...kekekeke...eh tak lah dengan tengok Tanyalah Ustaz banyaklah ilmu yang aku dapat terutamanya bab-bab Agama ni...heeee :)


Tak lama lepas tu Aliff pulak bangun...Aliff pagi-pagi kalau nampak qausar dah bangun bukan main suka lagi...siap senyum-senyum tengok Qausar...nampak kan Aliff sayang adik dia...tapi tu la dia sayang tapi suka main cucuk-cucuk muka Qausar....huhuh...lepas diorang main-main aku mandi kan Qausar...Aliff plak apak dia yang mandikan...bila dah dua orang anak ni memang kene amik sorang satu la...baru cepat sikit buat keje...heheh

Tengahari diorang tidur...so masa tu dapatlah aku and suami kemas rumah sikit-sikit...kalau diorang tak tidur susah gak nak kemas...nak nak Aliff bila kita mengemas dia pun nak mengemas jugak...petang suami aku kemas kat depan rumah...memang kat depan tu dia nye tugas...hehe...suami aku bakar sampah Aliff pun ikut sekali bakar sampah tapi lupa plak nak snap gambar dia tengah tolong apak kat luar rumah...sementara Aliff and apak kemas luar rumah...ibu dengan Qausar kat dalam bersenang-lenang tengok tv...ok bersenang -lenang lepas kemas dapur ye...bukan bersenang-lenang tak buat apa-apa...tengok cerita apa??? apa lagi tengok UpinIpin la...kihkihkih...Qausar and Aliff suka ok tengok UpinIpin and aku rasa bukan anak-anak aku je budak-budak lain pun suke kot....khusyuk tau Qausar tengok :)

Tengok khusyuk tak khusyuk Qausar tengok UpinIpin...masa ni Qausar pun dah mandi :)
Malam lepas dah kemas-kemas dapur ingat nak menyapu la pulak kan...bila peganag penyapu je si Aliff pulak nampak...anak aku ni memang pantang nampak penyapu mesti nak sapu sama...rajinkan Aliff :)

Aliff tolong ibu sapu bawah lemari dapur :)
Ok dah siap sapu kita simpan ye...pandai anak ibu :)
Pagi Ahad kitorang semua terbangun lambat...heheh tapi tak la lambat sangat dalam pukul 8.30 gitu...jadinya sarapan pun lambat la...lepas sarapan suami aku basuh kereta...Aliff pun ikut basuh sekali....kelakar tengok telatah dia masa basuh kereta...comel giler...kikiki

Sebelum lap kene basahkan span tu dulu :)
Ok lap lampu dulu...
Dah siap lap lampu, lap tempat lain plak :)
 Lepas Aliff basuh kerete kat luar dia sambung plak basuh toilet sebab mandikan so main air sekali...ada aku amik gambar dia basuh toilet tapi tak sampai hati nak upload gambar sebab seksi sangat...kihkihkih...dia amik berus pastu masukkan air dalam gayung pastu celup berus kat gayung pastu berus lantai dengan dinding toilet...hahahha geram je tengok...mudah-mudahan nanti dah besar pun Aliff rajin ye sayang :)

Tadaaa tengok tangan Aliff ni...sampai kecut sebab main air :)
Dah penat kita minum susu plak ye
Hehehe :)
Qausar yang penat sebab perut tak berapa sedap :(
sayang Qausar
 Ok tu je aktivit Aliff dah Qausar minggu ni...Qausar takde apa lah yang dia boleh buat kan...dia belum boleh nak buat apa yang abang Aliff dia buat...heheh tunggu la nanti bila dah besar...apa pulak gaya dia :)

Sekian





19 February 2013

D.U.G.A.A.N

Permulaan 2013 yang penuh dengan dugaan
Bulan lepas nenek kesayangan meninggal dunia
Pastu ada gak masalah lain yang tak boleh dinyatakan disini
La ni bulan ni plak memula pam rosak mesin dia masuk susu
Pastu semalam susu kat deep freezer plak rosak
Huarghhhhhh nak menangis rasanya 
Eh dah menangis pun...hukhukhuk
Apalah nasib 
Sian Qausar banyak betul dugaan 
Nak BF kan dia

Ya Allah Ya Tuhanku Kau tabahkan lah hatiku ini
Kau Banyakkan lah susu ku supaya 
Aku dapat menyusukan Qausar sehingga
Umurnya dua tahun
Amin Amin Amin Ya Allah
:(



8 February 2013

Suamiku bukan suamimu

Hahahah tajuk sengalkan...sebab suami aku pernah letak gambar tulis "isteriku bukan isterimu".....hehehe...aku rasa jarang aku cerita pasal suami aku kat sini kan...sian dia...nanti dia ingat dia tak penting plak...tapi ntah suami aku baca ke tak??? ntah-ntah tak pun :(

Aku mula kenal dengan suami aku dari masa kat poli lagi...kitorang satu poli cuma lain department....aku perdagangan suami aku plak elektrik...tapi block kitorang sebelah-sebelah je...tu pun aku tak pernah jumpa sampai lah kitorang satu kelab hoki...aku masuk kelab hoki???? hahaha tak pandai main pun okkk...masuk kelab tu pun sebab kawan-kawan aku masuk so aku follow je...masa tu kenal gitu-gitu je...aku ni kalau tak kenal orang boleh lah dikatakan sombong lagi-lagi dengan lelaki...bukan apa aku segan nak tegur...heheh...kawan-kawan aku memang jenis yang peramah so semua orang pun diorang tegur termasuklah laki aku yang masa tu belum lagi jadi laki eh...kuikuikui...satu hari tu aku ngan kawan aku jalan nak g mana ntah lepas habis kelas...terserempak dengan suami aku masa tu tapi yang borak-borak suami aku ngan kawan aku tu jela...aku diam je...pastu terdengar suami aku cakap aku sombong....hahahha...yelah tak pernah tegur takkan tiba-tiba nak menyampuk plak kan

Lepas hari tu aku ada dapat satu mesej...dulu pakai henfon Norkia 3310 je...kikiki...nombor aku tak kenal sebab kuar nombor bukan nama...so aku tanya sape...suami aku cakap la aku sombong tak kenal dia...dia je kenal aku...macam-macam lah...tapi aku layankan je...hahahha....last-last dia bagitau la dia sape...ok aku kenal cuma tak pernah cakap jek...pastu terus ajak jumpa sebab bagi alasan ada benda nak tanya...kahkahkah...aku layankan lagi...tapi aku bawak kawan okkkk...tq beb sebab temankan aku jumpa matlan...oleh kerana Poli PD dekat je ngn pantai...jadi kitorang jumpa kat pantai le...Pantai Purnama nama dia...tapi masa aku borak-borak tu kawan aku beb g jenjalan sorang-sorang...sian beb

Ok sejak aritu aku ngan suami aku jadi makin rapat n kapel lah kitorang...kikiki...gedik betul...sepanjang kapel tu banyak gak la dugaan...of coz la kan...tapi paling menyayat hati bila kitorang sama-sama g Latihan Industri (LI)...masa tu 1st time berjauhan...ceh gitu...masa tu lah banyak masalah...kejap break kejap sambung balik...asik gaduh jek...kitorang memang tak boleh jauh-jauh kot masa tu...tapi Alhamdulillah lepas habis LI semua jadi baik semula...kitorang kapel 7 tahun ok baru kitorang bertunang...agak lama gak lah...ok nak bagitau sepanjang kitorang kapel bahasa yang kitorang guna ialah AKU, KAU ye...takde sayang-sayang, takde abang, takde mama papa...hahah tu yang kawan-kawan kitorang cakap kitorang kapel brutal and sempoi...

Lagi satu sepanjang kitorang kapel, suami aku tak pernah tinggi suara dengan aku...sentiasa ada je dengan aku...layan je karenah aku...aku ni boleh dikatakan degil jugak...Terima Kasih Abang...masa dah bertunang baru aku start panggil suami aku ABANG...tu atas permintaan dia...yelah dah ada ikatan masa tu kena lah jaga sikitkan...tu tanda hormat walaupun kitorang beza umur tak sampai sebulan pun...heheh...

Ni gambar masa kat Poli...lepas habis kelas mesti kena jumpa...hahaha

Ni masa raya kat rumah kawan aku...tahun 2007 kot

Gambar dalam Masjid...Alhamdulillah

Ini dia suami saya :)

:)

Ni poster kedua yang 1st tak jumpa softcopy nya :(

Suka sangat poster ni :)
Oh ye masa kat poli dulu suami aku suka buat poster gambar aku and dia...memang dari dulu dia dah mula berjinak-jinak dengan kamera...aku suka hasil dia...tapi bukan sebab dia suami aku tapi sebab memang pada aku suami aku buat cantik and kemas...heheh...dua poster je yang boleh nak upload yang lain tak jumpa softcopy and tak boleh nak upload...besar sangat...takpe lah yang penting dah tergantung kat dinding rumah...heheh...selain buat poster untuk aku, dulu suami aku suka bagi lirik-lirik lagu kat aku...tapi aku caya sume kapel pun memang suka bagi lirik lagu kan...tapi tu dulu sekarang dah tak lagi...huhuhu sedih...maybe sekarang dah busy dengan anak...so tak sempat nak cari lirik lagu lagi...kehkehkeh

Kepada suami saya:
  • Terima kasih kerana sudi memperisterikan uyah
  • Terima kasih kerana sudi bersusah senang dengan uyah
  • Terima kasih kerana sentiasa menyayangi uyah
  • Terima kasih kerana menjadi suami yang sentiasa memahami uyah
  • Terima kasih untuk segalanya
Ok babai :)


7 February 2013

Aliff dan Qausar Permata Hatiku

Aliff sayang Qausar

Tidur dalam kereta

Macam-macam

Kami pakai baju spiderman

Sebelum Aliff tidur sayang Qausar dulu 

Qausar nak susu jugak macam Aliff

Aliff pegang pipi Qausar

Aliff dan Qausar baru bangun tidur

Aliff manja-manja dengan Qausar

Aliff tunjuk apa tu sampai Qausar pun tengok sekali

Permata Hatiku

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku bersyukur padaMu kerana menghadiahkan aku hadiah yang paling bermakna ini...
Mereka ini adalah ANUGERAH YANG TERINDAH dalam hidupku...
Al-Aliff Dzulkarnain dan Muhammad Al Qausar semoga menjadi anak yang soleh...
Dan berjaya dunia akhirat...
Ibu SAYANG sangat kat kamu berdua...
Ibu tak boleh tanpa kamu berdua sayang...
:)

6 February 2013

Qausar demam pandai moppang

Kata orang tua-tua budak kecik ni kalau nak pandai sesuatu mesti dia demam...memang betul pun...Qausar demam sejak hari ahad hari tu...rupa-rupanya dia nak pandai moppang...apa tu moppang??? hahah moppang dalam bahasa bugis ye kawan-kawan...dalam bahasa melayu nya ialah meniarap...aku memang suka guna bahasa bugis...sebab memang dari kecik dah di biasakan...kadang-kadang bila dah terbiasa sampai maksud dalam bahasa melayu pun aku lupa...heheh

Memula dulu kitorang memang saje suka meniarapkan Qausar tapi la ni letak je dia meniarap sendiri...alhamdulillah...lepas ni tunggu plak apa yang Qausar nak pandai...memang happy bila tengok Qausar dah pandai meniarap sendiri tapi dalam masa yang sama kesian sebab demam...tau la kan budak-budak bila demam...dia bukan tau nak cakap...kalau sakit atau tak selesa nangis jela...ada satu malam tu pukul 2.30 pagi Qausar terjaga...dia macam tak selesa pastu nangis...bagi makan ubat dia diam jap pastu nangis balik...nangis yang macam dia sakit sangat...aku pun macam nak nangis tengok Qausar macam tu...tak tau dia nak apa...last-last aku bagi susu Qausar diam and tido...tapi bila aku lepaskan dia nangis balik...pukul 5.30 pagi baru Qausar betul-betul tido...

Semalam bila balik dari taska Qausar ok je...badan dia pun tak panas sangat...malam pun ok lagi...tapi bila tengah malam je badan dia panas balik...pastu tak boleh nak tido sangat...macam tak selesa...kesian Qausar...harap-harap harini ok la...tak sampai hati tengok dia macam tu...huhu


video
video video





Kikiki ni video Qausar nak meniarap...yang bawah sekali tu dia dah meniarap...memula nangis tapi bila nampak ibu dia macam rakam sesuatu je dia terus diam...hahahha pandai kan dia :)

Ok bye :)


5 February 2013

Majlis Kawen 'Fuang' Adam & Ruby

Jumaat aritu kan aku happy sebab my mak and baba datang KL...tapi bukan mak and baba jek...makcik2 and cousin serta adik aku pun ada gak...diorang datang sebab nak hantar pakcik aku nikah and kawen hari sabtu...diorang dah gerak awal dari Johor tapi singgah Melaka jap melawat pakcik aka ayah tiri akak ipar aku meninggal...Innalillahiwainailaihirojiun

Baba suruh aku tunggu kat hentian serdang je...Oh lupa diorang plan nak tido kat homestay yang pakcik aku sediakan so baba tak nak masuk Kajang dah...dia suh tunggu kat hentian Serdang je...kalau singgah Kajang nanti lambat pulok sampai homestay tu...actually kitorang pun tak tau kat mana homestay tu...jadi adik and husband aku call pakcik aku dan dia suh kitorang tunggu depan Giant Taman Permata.

Sampai kat Giant Taman Permata pakcik aku datang amik bersama tunangnya...tunang lah kan sebab esoknye baru diorang nikah baru sah suami isteri...heee...homestay tu rumah taman dua setengah tingkat kot...tapi kalau dari luar nampak cam dua tingkat je...memang lawa la design rumah tu...dapur kat tingkat dua..ada 4bilik 3bilik air...tapi malangnya aku terlupa nak snap gambar rumah tu...tapi lagi malang Aliff yang excited main tangga telah tersandung dan terlanggar bucu tangga...habis kening dia koyak and berdarah...aduhhh takut aku tengok masa tu...nasib baik tak besar sangat...tapi dah kene macam tu pun masih lasak lagi main tangga....aduhaii anak sabar jela.

Kan tadi aku cakap diorang nak tido homestay tu kan tapi last minute tak jadi plak sebab ramai lagi yang belum datang...takut takde tempat...actually rumah tu besar je tapi sebab tak bawak toto so takkan diorang yang lain nak tido atas lantai tak beralaskan ape-ape kan...so mak n makcik-makcik aku pun beralah lah kan...sebab mak and makcik-makcik aku masing-masing ada anak kat KL ni so diorang plan tido rumah anak masing-masing tapi oleh kerana dah jauh malam...dorang decide tido umah aku je...hahaha

Pakcik aku tu nikah pukul 9.00 pagi...sanding pukul 1.30 petang...memula mak and makcik-makcik aku nak g nikah dia tapi last minute lagi tak jadi plak...g masa sanding je...huhuh...so kitorang gerak dari rumah aku pukul 11.00 pagi...sampai sana dalam pukul 12.00 lebih...ok lah tu kan...tepat pukul 1.30 petang kitorang semua gerak dari homestay tu...masa berarak bukan main terik lagi...aduhh sian anak ibu Aliff and Qausar terpaksa berpanas...adoiii layankan lah

Ni gambar dalam kereta...Aliff posing dengan topi apak...heheh

Aliff nak buat apa tu sayang...nak buat peace tapi tak berapa nak jadi :)
Qausar pun nak pakai topi apak...heheh...muka masham jek Qausar

Ibu nak posing gak dalam kereta...muka Qausar maintain masham...heheh

Nampak tak kening tu??? tu lah kening dia yang luka...masa ni luka tu dah kering...sian anak ibu tak pasal-pasal ada parut...harap-harap dah besar nanti hilang lah..

Ini adalah pengantin itu...pakcik  aku and isterinya

The pengantin lagi :)

Sesi Menciumkan baby....makcik aku Fa Cicang yang bawak Qausar 

Posing jap bersama Qausar...Qausar tolonglah senyum!!! hahaha

Bergambar dengan pengantin...adoiii pendeks nye aku!!! hahaha :p
Nak balik dahhhh
Apak and Aliff :)
Ok habis dah cerita pakcik aku kawen...lepas g kenduri pakcik aku ni...aku and suami g plak kenduri kawen opismate kitorang...kat Ampang...tapi kitorang g sana majlis dah habis...orang semua dah kemas-kemas...hahah...yelah gerak dari kenduri pakcik aku pun dah pukul 3.00 lebih sampai sana dalam pukul 4.00 lebih campur dengan sesat lagi...heheh...tapi sempat lah amik gambar dengan pengantin...photographer pun opismate kan so senang lah...kitorang tak makan pun tapi ada makcik tu bagi berkat...amik jelah kan...lagipun ade dak opis cakap makanan dia sedap...tapi tapi tapi kan masa nak balik si Aliff tak nak balik plak...hahah siap menangis-nangis lagi...nak tau sebab ape???? sebab kat umah opismate tu ada bajak...hahahah adoyaiii Aliff ni memang kalau nampak bajak sangat lah excited ok!!! ni semua penangan apak die lah...tapi Aliff memang suka kalau nampak bas, lori, bajak...hahahha...bagus lah tu kan dia dah kenal semua kenderaan...

Ni gambar bersama pengantin Ija n Wan...time kasih Atuk Eddy bagi gambar..heheh :p

Qausar dah boring masa ni...hahah

Ok bye :)


1 February 2013

Souvenir Oversea

Sejak kerja kat MIROS ni banyak nye dapat souvenir dari oversea...yelah bos, kengkawan banyak yang g kursus, seminar or cuti-cuti ke oversea...aku gak yang tak merasa lagi...hahah...bila lah dapat merasa cuti-cuti ke luar negara...ada plan ngn family tapi tak tau la jadi ke idak...huhuh...so tak dapat g dapat kumpul souvenir pun jadilah kan...kahkahkah...layankan :p

Fridge magnet...ni sebahagian jek tapi dah campur ngn dalam Malaysia nye...yang sebahagian lagi kat umah :)

Pensil n pen...Ireland, London, USS Singapore, US, Hong Kong, Harrods

Ni semua souvenir Oversea...keychain, fridge magnet, coklat, sudu, minyak wangi, pen, pensil, dll :)
Saje je update pasal souvenir ni...tak tau nak cite ape...heheh...aku bukan berlagak hokeyy...tapi biarlah kan aku suke...lagi pun souvenir ni semua comel-comel apa...kan kan kan...ok lagi satu harini aku happy sebab mak n baba nak datang...yeayyyyy tak sabar nak jumpa...haritu baba call cakap rindu kat Qausar...yeayy yeayy