31 July 2012

Shopping kat Tesco Bukit Indah, JB

Gambar kat bawah ni shopping masa pergi Tesco Bukit Indah kat JB masa balik pontian haritu...memang nak beli toiletries jek masa kat sana...jadilah kan beli sikit-sikit...tapi memang berkenan kat Travel Essential warna pinkt tu...rasanya kat tempat lain belum ada lagi sebab tak pernah jumpa...masa jumpa benda tu haritu terus jek amik...hahah boleh bawak pergi hospital nanti...yeayyyy macam tak sabar pulak nak kemas beg untuk g hospital...dah nak masuk 33 minggu ni tapi masih tak kemas-kemas lagi beg hospital...apa nak jadilah...hehehe :)
Untuk Ibu...nak pink jugakkan semua...hahha :)

Untuk baby :)

Shopping barang baby :)

Hallluuuu....seperti yang dijanjikan harini nak update pasal shopping barang baby kat Expo Midvalley hari jumaat lepas...heheh...memang dah plan nak g sana so memang sangat bersemangat ok...hahah...aku tak g bertiga jek dengan suami and Aliff tapi adik beradik and ipar duai pun follow sekali...hahha...g sana dalam pukul 11.00 am lebih...ingatkan senanglah dapat parking kan tapi hampeh memang susah giler dapat parking...berapa kali kitorang pusing baru dapat...punya penuh haritukan...masa tengah-tengah cari parking ramai jek yang keluar dengan tangan masing-masing penuh dengan barang-barang baby...ni sure lah diorang g expo kat dalam tu...hahah ingat ko sorang je ke yang excited uyah oiii...

Masa dapat parking pun dah nak dekat pukul 1.00 pm...so yang lelaki nak g solat jumaat...ingatkan boleh lah shopping dulu sementara tunggu diorang balik dari solat jumaat...tapi memang tak lah sebab time kaum adam pergi solat jumaat kaum hawa yang bekerja kat Midvalley tu semua keluar menyerbu expo tu ok....hahah memang tak boleh nak bergerak langsung...aku sempat beli pampers whooppee je....pastu surrender g duk kat tengah-tengah sementara tunggu suami balik dari solat jumaat...bila diorang dah balik dari solat jumaat baru lah keadaan reda sikit...orang-orang pun dah tak ramai...so mula lah pencarian barang baby...heheh...kitorang semua berpecah cari barang masing-masing :)

Tapi sebelum tu of course la kitorang pergi redeem goodie bag kan...almaklumlah dah daftar online so g kat kaunter express jela...hehhe

Goodie bag and Guide Book :)

Ni semua yang ada dlam goodie bag tu ek...suka!!
 Pas dah redeem baru lah mula shopping...yeayyy...banyak jugalah kali ni aku membeli barang-barang baby and ada jugak barang-barang yang memang aku dah aim nak beli kat sini sebab tau harga dia mesti lagi murah...ok jom tengok barang apa yang aku dah beli :)

Pampers brand Whoopee saiz s untuk baby pastu dapat free saiz L untuk Aliff :)

Kat booth babylove beli Nursing Pillow, Bantal and Changing Mat :)

Beli barut yang comel :)

Nampak tak stokin merah tu...itu free gift tau :)

Napkin

Nursing Cover :)

Towel untuk baby and ubat gigi untuk Aliff...pastu percuma ubat gigi untuk ibu :)

Ok ni segala barang yang aku shopping haritu...suka!!!
Hahah banyak tak aku shopping??? suami aku layankan je...total semua barang ni lebih kurang dalam RM350 je...tak banyak sangat pun kan sebab memang dah tau kalau kat expo barang mesti murah so dapat lah berjimat sikit...hahahha...ok sebenarnya tak puas nak shopping lagi masa tu...macam ada lagi jek yang tak cukup tapi bila tengok jam dah pukul 5.00 lebih dah...so nanti takut tak sempat nak berbuka pulak kan...takpelah lain kali banyak lagi expo-expo boleh pergi...hehhe kemaruk shopping aku ni...ok daaaaaaa itu saja :) 

30 July 2012

Skip Hop Backpack dah sampai!!!

Yeahhhh Skip Hop backpack Owl untuk baby dah sampai...hehehe...tadi pagi-pagi dapat call dari receptionist cakap ada barang sampai...of coz lah aku tau barang apa...heheh...kalau korang nak tau bag Skip Hop ni memang aku nak beli dari masa pregnantkan Aliff lagi...oleh kerana masa tu bag ni mahal so aku pendam kan saja...sampai lah baru-baru ni aku tengok dah banyak blog jual yang murah-murah...heheh...nak beli barang murah je kan....hahahh...berkenan sangat dengan bag ni sebab sangat comel okkk...boleh buat bag baby...siap buat sebagai wishlist bagai...hahah...ok satu barang dari wishlist untuk baby and Aliff dah beli...yeayyyy :)

Barang saya dah sampai :)

Sangat comel ok :)

pandangan dari sisi :)
Bag ni aku beli dengan My_Place dengan harga RM45 belum termasuk postage...aku ada survey-survey gak kat Manjaku tapi mahal wooo...harga kat Manjaku RM99.90...hahah mahalkan...tapi kan hari jumaat hari tu aku g expo kat Midvalley sekali aku terjumpa bag Skip Hop ni harga dia cuma RM32 je....adoyaiiii lagi murah gitu...tapi yang melegakan hati sebab kat expo tu takde bag owl...fuhhh lega aku tau...ahaks...ok nanti-nanti aku cerita pulak pasal expo mami & baby kat Midvalley haritu ek...sekarang nak balik buat juadah berbuka puasa....daaaaa :)

26 July 2012

Baby Snuggle Nest (Portable Baby Cot)

Haiii sedar tak sedar dah hari ke-6 kita berpuasa...rasa kejap je nak masuk seminggu kan...Alhamdulillah setakat ni masih mampu lagi berpuasa...baby dalam perut ni pun ok tak meragam...harap-harap dapat puasa penuh sama macam pregnantkan Aliff 2 tahun lepas :)

Ok sekarang aku dah nak masuk 32 minggu iaitu bersamaan dengan 8 bulan...tapi tak banyak barang yang aku dah beli untuk baby bakal lahir ni...aku tunggu esok sebenarnya...sebab esok nak pergi Expo Baby kat Midvalley...yeayyyy siap minta cuti lagi tau sebab lepas pergi expo tu nak balik Melaka rumah ibu mertuaku...berpuasa dan berbuka pulak kat sana...hehehh :)

Walaupun aku tunggu Expo Baby esok aku tetap survey-survey online barang baby...heheh...sekarang ni memang setiap hari aku akan survey barang baby...kalau tengok kat cik google tu memang geram je la...ok ada lah beberapa barang yang aku beli online dannnnnn semalam aku dah dapat satu barang ni...yeayyy...aku beli portable baby cot...memang dah lama cari benda ni...bila tengok ada orang pakai macam best jek...tu yang gigih aku cari kat cik google...mula-mula tu jumpa brand First Year ingat nak beli je tapi harga dia agak mahal jugak la so aku try surf cik google lagi and jumpa lah portable cot ni brand Hi-Mind...pastu yang bestnya brand ni ada dua color iaitu color biru and merah pink...of course lah aku amik biru kan sebab baby aku lelaki...heheh

Barang yang sampai semalam...suka :)

Ini dia portable baby cot :)

Boleh dilipat dan dibawa ke mana-mana :)

Tadaaaa comelkan...heheh :)
Ok aku suka dengan baby cot ni...comel okkk...siap ada polkadot lagi...hahah...erm agak besar gak lah baby cot ni...dan yang penting senang dibawa ke mana-mana dan bila-bila masa sahaja...hahah...aku beli portable baby cot ni dari sini ye kawan-kawan Lil' Rayyan Boutique dengan harga RM80 belum termasuk postage...harga brand Fisrt Year kalau tak silap dalam RM170-180 gitu lah...so aku telah berjimat di situ kan...hahah :)


23 July 2012

Ramadhan di rumah bonda :)

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ketiga dalam bulan Ramadhan...bermaksud sudah tiga hari kita sebagai umat Islam berpuasa...Alhamdulillah juga sebab tahun ni dapat menyambut kedatangan bulan Ramadhan dan berpuasa bersama ayah dan bonda tercinta di kampung...syukur sangat-sangat...yang bestnya dapat masak sama-sama masa menyediakan juadah berbuka...heheh...juadah berbuka kalau balik kampung bukan main meriah lagikan...macam-macam ada...hehhe...

Menu berbuka hari pertama :)

Menu berbuka hari kedua :)
Hah amacam??? meriahkan...hehhe...menu hari pertama soto ayam bersama bergedil, ayam golek, roti hotdog, air milo dan paling best sekali air sirap bandung dengan ais krim soda...hasil tangan baba...memang perghhh la...hehhe :)...hari kedua pulak mee bandung, murtabak sardin, roti bun dengan kuah dal, air milo and koktail buah-buahan...roti bun dengan kuah dal tu memang kegemaran aku...tiap-tiap tahun roti tu memang kena ada...mak aku buat sendiri okkk...kalau kitorang orang bugis panggil roti kembang and haddesek...heheh...semua menu di atas buat sendiri tau tiada beli-beli...hihihi...menu hari ketiga pulak????? hahah....ermmm nak masak apa ek...suami aku dah tanya dah pagi tadi nanti nak buka apa...wahhhh awal gitu tanya nak buka apa...aku jawab ntah je la sebab tak terfikir pun nak masak apa...hohoho :) ok daaaa :)

19 July 2012

Scan 3D/4D

Minggu lepas aku g buat scan 3D/4D untuk baby aku ni...memang excited la kan sebab masa Aliff dulu tak sempat nak buat...masa Aliff nak buat sebenarnya tapi masa tu perut dah besar so dr. tak galakkan...so kandungan yang ni aku memang cakap awal-awal nak scan 3D/4D...beberapa minggu jugaklah tunggu nak buat scan ni sebab kat klinik mesra kena tunggu dr. pakar tu free bila...so bila dapat call haritu memang excited sangat...heheh...Alhamdulillah keadaan baby semua ok dan sihat-sihat saja...tak sabar nak tunggu baby keluar...heheh...ok jom tengok gambar and video 3D/4D baby aku ni...tengok sama dengan muka siapa...heheh :p

Baby tutup muka dia dengan tangan...maluu :)

Ini dia anak ibu!!! :)
Ok kat bawah ni pulak video gambar baby...layanzzz :)

video

Daaa :)

16 July 2012

Avent ke Tommee Tippee??

Tengah pening nak beli botol ape sekarang ni untuk Aliff dan adiknya...sekarang ni bagi Aliff pakai botol Avent tapi kadang-kadang ada masalah leaking masa Aliff menyusu or masa buatkan Aliff susu...rupa-rupanya ramai gak ibu-ibu kat luar sana yang alami perkara yang sama...tapi aku suka dengan botol susu Avent ni walaupun mahal tapi tahan lasak...heheh...tapi sekarang ni dah macam suka pulak kat botol Tommee Tippee...comel jek and ramai gak ibu-ibu yang beralih kat botol Tommee Tippee ni sebab diorang cakap takde masalah leaking lagipun puting botol Tommee Tippee ni lagi lembut...ermmm fening dahhh :p

Starter Kit Avent

Ni starter kit botol Avent...sebenarnya aku dah jatuh cinta dengan starter kit ni...hahahha

Tommee Tippee Bottle
Ni plak botol Tommee Tippee...aku pun dah jatuh cinta gak kat botol ni...hahahha...aku pulak yang lebih-lebihkan...mestilah untuk pastikan yang terbaik untuk anak-anak aku...wahhhh gitu...yang penting dua-dua botol ni Anti-colic and BPA-free :)


13 July 2012

DIY : Tudung Syria Rose

Halluuuu demam plak aku harini...semalam memang dah rasa dah tapi harini cam teruk sikit...tapi datang gak opis sebab hari isnin dah MC so harini malas nak MC lagi...nanti kene sound plak kan asyik MC jek....huhuh...tadi dah tidur jap kat surau jadi sekarang ni dah ok sikit...heheh...nak cerita sikit malam tadi sempat gak lah aku jahit bunga rose 3D kat tudung syria...memang dari tahun lepas cari bunga tu tapi baru sekarang jek dapat...tahun lepas ada yang jual siap dah jahit tapi kat shawl jek sekarang ada yang jahit kat tudung syria...oleh kerana warna yang aku nak takde jadinya aku fikir baik aku jahit sendirikan...cari jek orang yang jual bunga rose 3D tu dengan beli tudung syria...heheh...aku beli bunga rose 3D ni kat Kawa-ii Shop

Ni dia bunga rose 3D ye kawan-kawan :)
Bila dah beli bunga rose ni haruslah aku cari tudung syria kan...susah jugak sekarang ni cari syria satu layer...yang banyak dua tiga layer...huhu....jadi haritu aku g lah masjid india cari tudung syria satu layer...Alhamdulillah jumpa tapi harga boleh tahan gak lak...still tak turun-turun harga dia...tapi takpe lah beli je...heheh...aku beli dua warna satu peach tema hari raya tahun ni and satu lagi  warna turquiose :)

Ni dia tudung syria saya yang belum ada bunga rose :)
Ok ni benda yang diperlukan untuk jahit tudung syria rose 3D :)
Perkara-perkara yang perlu ada nak jahit tudung syria rose 3D ni ialah :-

1. Tudung Syria 
2. Bunga Rose 3D
3. Jarum
4. Benang


Tadaaaa ni lah hasilnya....hehehe...baru siap satu warna jek...lagi satu warna lain kali pulak jahit....masa jahit ni semestinya time Aliff sudah tidur...heheh...oh ye nak pakai tudung syria rose ni kena lah pakai dengan inner neck sebab tudung syria ni teramatlah jarangkan...so pasni nak kena cari inner neck warna pink pulak...hehhe....wahhhhh tiba-tiba tak sabar pulak nak raya....huaahahahha daaaa :p

12 July 2012

Muka tak bleh blahhhh :p

Tadi lunch tak g kuar makan...rasa macam malas jek...pastu geng-geng lain semua senyap jek...apa lagi terus je la google barang-barang baby...hehhe...saje tengok-tengok apa kata survey...tengah duk google sana google sini sekali terjumpa gambar ni daa kat images cik google....hahah


Ni gambar tahun lepas masa bulan puasa...nampak tak Aliff tergantung kat bapak dia...sian Aliff...heheh...muka aku pulak tak boleh blah...hahah...yela penat tu...masa bagi Aliff makan kat sogo aku pun rasa cam nak makan jek....heheheh....haussss....yang suami aku plak tengah pegang pagar...masa tu kitorang beli pagar sebab Aliff dah pandai merangkak g ke dapur...huhuhu...bulan puasa gak kan nak g beli...kat belakang suami aku tu pulak adik ipar aku dak Adda ...sian dak adda nampak separuh jek...heheh...k la tu jek...hehhe...daaa


11 July 2012

Aliff Setahun Lapan Bulan :)

Bulan ni genap Aliff ssetahun lapan bulan...yeayyy tinggal beberapa bulan je lagi nak masuk dua tahun...besar dah kan anak ibu ni....semakin dia membesar semakin lah cerdik kan...hehhe puji anak sendiri plaks kan...semalam Aliff selesema lagi...adoyaiii sian dia...aku pun tak tau camne dia boleh selesema...haritu balik dari johor ok jek...tup tup semalam balik dari rumah pengasuh dia dah selesema...ermmmmm nak buat camne terima jela...yang penting dia ok jek semakin aktif adalah...heheh...

Sekarang ni ada lah dua tiga perkataan yang dia cakap dengan jelas sekali...tapi paling aku suka bila dia panggil 'bapak' comel sangat...rasa macam orang dulu-dulu pun ada...hehhe...habis dah tu yang bapak dia suruh panggil...layankan jela...hikss...lagi aliff dah boleh sebut nenek, atuk, minum, susu tapi bola jadi boya...hahah...aku?? dia cuma boleh panggil 'bu' jek dia belum pandai cakap ibu sepenuhnya...hehhe...kadang-kadang jeles gak dia asyik cakap bapak! bapak! hahah...tapi takpelah bagi chance kat suami aku tu...huahahah ketawa jahat (jahat ke?) kuikuikui...


Menu Berbuka

Assalamualaikum...

Alhamdulillah semalam dapat jugak aku habiskan puasa ganti sebelum masuknya bulan Ramadhan...heheh...walaupun tak larat gagahkan jugak...semalam tak buka apa pun just makan nasi putih and tiga jenis lauk...semalam masak asam pedas ikan tebal pipi, ayam panggang and ikan kering bulu ayam...jadilah kan...Alhamdulillah rezeki dari Allah :)

Ayam Panggang, Asam Pedas Ikan Tebal Pipi and Ikan Kering Bulu Ayam :)

5 July 2012

Parenthood Expo : Majalah Mami & Baby

Haritu aku aku ada post pasal warehouse sale My Dear kan kawan-kawan...harini aku nak bagitau yang akhir bulan ni 27/72012-29/7/2012 ada Expo Mami & Baby pulok kat Midvalley Exhibition Hall....aku memang pantang kalau ada expo-expo baby ni mesti nak g...sejak ada Aliff nak kata semua expo yang jual barang baby mesti aku g...hahah suka tengok barang baby yang comel-comel okk...sebelum ni aku suka g expo dari Majalah Pa&Ma tapi sekarang macam lagi suka g Expo baby dari Majalah Mami & Baby...hahah sebab expo Majalah Mami & Baby boleh tebus goodie bag kalau kita daftar dengan majalah dia...heheh...selalu kat expo tu diorang akan sediakan kaunter untuk pendaftaran tapi aku dah siap-siap daftar online so bila g sana aku takyah beratur panjang-panjang just g kaunter express masukkan id and password pastu dorang bagilah buku dan boleh terus tebus goodie bag...hehehe...k siapa-siapa nak daftar online boleh g kat website ni ek http://www.modernmama.my/

Banyak tak??? heheh ni semua aku dapat dari Expo Mami & Baby tula...bestkan :)
Jadi jom ramai-ramai meriahkan Expo Mami & Baby nanti...yeayyyy :)

4 July 2012

Bersalah pada Aliff

Assalamualaikum...

Semalam marah Aliff...waaaaa rasa bersalah sangat...semalam emosi tengah tak stabil sebab letih, penat and ngantuk...yela kul 4.30 pagi dah bangun...kul 5.30 pagi g opis...kul 6.00 pagi gerak dari opis g site kat area subang jaya...so ingat balik awal dapat lah berehat tapi sebaliknya pulak...jadi rasa macam tertekan sangat so bila Aliff buat perangai aku marah dan tinggi-tinggikan suara...waaaaaa bersalahnya aku...bila Aliff tido aku cium-cium and minta maaf...tapi manalah dia faham kan....pastu laju jek airmata aku mengalir...sepatutnya aku kenalah kawal emosi kan...MAAFKAN IBU SAYANG...ibu tak sengaja...tak sabar rasanya nak balik rumah petang ni. nak cium-cium Aliff...nak main-main dengan dia :)




2 July 2012

Hari yang melemaukan


Harini letih, lesu dan lemau...rasa nak g klinik amik mc...huhu...semalam dari Melaka ke Johor ke Melaka balik pastu balik Kajang...tapi suka dengan gambar ni...heheh...sebab apa suka?? sebab dah lama tak bergambar berdua camni...gediks kan...suka hati aku lah!! BYE :)